impreuna cu adi am conceput si montat o cutie cu izolatie (de fapt el a montat-o, eu doar l-am ajutat), in care sa incapa doua custi de prepelite suprapuse. izolatia ar trebui sa permita prepelitelor sa traiasca in conditii ok pe timp de iarna, in spatii neancalzite.
raman amanuntele, asigurarea luminii cu ajutorul unui bec montat in partea de sus si caldura, care ne-am gandit ca va fi data in primul rand de prepelite si cumulat cu cea de la bec, ar trebui sa nu se piarda prin izolatie.
apoi vom face cateva teste cu termometrul, dupa care popularea cu prepelite adulte ne va arata daca este bine conceputa cutia ca si temperatura, luminozitate, aerisire si intr-un cuvant, confortul de care au nevoie aceste pasari mici si interesante. daca vor oua pe timpul iernii, intr-o incapere neancalzita, inseamna ca ne-am atins scopul.
am folosit ca materiale pentru peretii interiori si exterior OSB din cel mai subtire, de interior, iar intre cei doi pereti am introdus polistiren pentru termosisteme, de latimea stinghiei din lemn de brad, de 5 cm. am mai folosit un creion, un dreptar, un echer, un pendular, masina de gaurit si holdsuruburi (negrese), un bec in partea de sus si un traforaj in partea de jos pentru gaura de ventilatie.
Cu siguranta putem colabora in beneficiul ambelor parti.
Oua de prepelita = 0,26 lei, pentru incubat/tratament = 0,39 lei
Prepelite Pui si tineret
I saptamana 1-7 zile –1.2 lei bucata
II saptamani 17 zile -3 lei bucata
III saptamani 21 zile -4 lei bucata
IV saptamani 28 zile -5 lei bucata
V saptamani 35 zile -6 lei bucata
Prepelite mature 42 zile –7 lei bucata
Prepelite preambalate
6 lei/buc. Sunt ambalate cate 6-10 buc/ambalaj
nu, nu e nici o problema, atata timp cat canalizarea are zgopmotul ei constant. deci pentru aia nu-ti fa nici o problema, garantez ca nu o sa ai stress. stresul apare la cei cu mii de capete, acolo se sperie una si tac toate, mult timp, eventual se bat sau sar pana se lovesc rau, eventual opresc ouatul...si cate si mai cate. la fel e si in crescatoriile de fazani mari.
becul il poti stinge daca doresti, deocamdata ofera caldura, daca-l apropii, si conteaza. ce se intampla, daca tii becul aprins, vor oua mai des, deoarece ouatul e functie mai ales de lumina. daca il stingi noaptea, vor oua mai slab. avantajul ar fi ca le poti exploata vreme mai indelungata daca mai si stingi becul. la oua cam tot acolo iesi, asa ca mai toti, prefera ca in acelasi numar de oua, pe aceeasi mancare, sa le obtina in timp mai scurt. asa ca in jur de un an le poti exploata cu randament, daca tii lumina non stop, si in jur de 2 ani, daca o mai stingi. poti sa faci un temporizator si sa le tii un numar mai mare de ore si totusi sa le-o mai si stingi. cu stresul, multi tin un aparat de radio care consuma putin, tiot timpul dat drumul acolo incet, langa prepelitze, dar daca-s asa sperioase si sar si se lovesc cand intrii la ele, poti sa vorbesti mereu ceva inainte de a intra si sa nu intri cu voci noi din prima, ca atunci le stresezi.
ma gandesc ca in bezna aia totala din beci, preferabil e becul aprins no stop, ca tu le stresezi cand vii la ele sa le aprinzi lumina, acum mi-am dat seama ce se intampla. am un amic, care cand s-a dus noaptea la ele cu lanterna, s-au speriat de au intrerupt o luna ouatul.
ce vad eu nasol in beci, ca nu au aer proaspat, iar daca aerisesti, schimbi nu numai temperatura destul de mult, dar si ambientul ala specific care poate afecta umiditatea si deci si ce pastrezi acolo...
salut am si eu 19 prepelite fete si 4 baieti. in tin intro cusca cu dimensiunile 60cm lungime 35 inaltime si 45 latime le am in beci la ele am un bec de 100w situat deasupra custii la 60cm.intrebarea este daca este bine sa le tin becul aprins pe timpul noptii,dar mai este o problema in aceasi incapere exista teava de canalizare este posibil sa lle streseze si nanu mai oua ca nu a mai ouat de o zi multumec
evacuarea dejectiilor se face golind tava. referitor la gazele emise, s-a trecut la atasarea unui cooler de calculator, exact cum ai spus, va urma chiar acest lucru.
referitor la sursele de caldura, becul este o sursa, si ele singure sunt cea de-a doua sursa. mai nou, s-a introdus dedesubtul prepelitelor japoneze, inca o cusca, cu prepelite faraon. impreuna fac caldura cat sa nu mai fie necesar si becul cu incandescenta, asa ca s-a ajuns la folosirea unui bec fara incandescenta. pe viitor acesta va fi montat in usa, care va avea o denivelare pentru acest lucru.
pentru perioada calda, se va scoate usa, fiind inlocuita cu o usa din plasa.
imposibil de iluminat natural, deoarece unde le are amicul meu, debaraua respectiva este fara iluminare.
pe termen scurt, ouale care provin de la aceste prepelite, au generat pui sanatosi, daca pasarile nua r fi fost sanatoase, ouale rezultate nu ar fi generat pui ok. repet, pentru aerisire, se va atasa un cooler, chiar in gaura de aerisire de jos, si in tavan, se vor da gauri de evacuare, sau frontal. vara se pot scoate afara custile, nu e nevoie sa stea in cutia de iarna.
Salut. Ideea este ok, dar daca-mi permiti, am cateva obiectii si sfaturi.
In primul rand, sistemul de admisie si evacuare a noxelor, a surplusului de umiditate, nu exista....ceea ce inseamna moarte lenta, dar sigura a pasarilor. Becul face cald cat merge, dar in perioada de odihna a pasarilor ce anume le mai face cald?
Sfatul meu este sa folosesti un bec tip rezistenta pentru perioada de odihna care comandat de un releu si un programator poate sa porneasca singur in momentul in care se opreste iluminatul.
Pentru aerisire, poti folosi un cooler, plasat in partea de jos a custii ( nu sus pentru ca-ti va trage caldura din cusca), iar gaurile de admisie le poti face in partea de sus, dar printr-un sistem de tubulatura, eventual poti folosi niste table, pentru a ghida aerul spre acel cooler, fara ca acei curenti de aer care sa formeze sa afecteze pasarile.
In situatia asta poti obtine rezultate si vei avea si pasari sanatoase.
Inca ceva....usa o poti face pe cadru de lemn dar cu geam simplu, sau termopan de preferat, pentru a asigura lumina naturala si eventual pt a face economie de energie pe timp de zi.
O seara buna si spor la treaba !
deja am primii pui, sunt mai iuti decat cei de gaina. gratarul incubatorului este prea rar ptr ei, asa ca unul si-a prins piciorusul in gratar si deja muschii i s-au modificat, nu-si mai poate apropia picioarele, va trebui sacrificat, altfel, perfect sanatos. astept sa vad daca mai ies si altii, deoarece am pus o alta serie la diferenta de 2 zile.
tare inventia. yo cresc prepelite de aproape 2 ani si din experienta iti spun k pe la vro 20-22 de grade se comporta extraordinar iar ca si mancare yo le dau ori purina pentru gaini outoare sau si mai bun este purina special pentru prepelite outoare. multa bafta intar si la mine sa vezi prepelitele
ale mele sunt la 11-14 grade deocamdata, le tin in mansarda, si imi oua. sunt multumit, desi nu oua toate, insa cat am nevoie sa consum, sunt ok. daca as avea mai multe, si-ar asigura singure o temperatura mai ridicata, asa ca am pus niste oua la incubator, ca sa am si aceasta experineta, in curand voi vedea daca calca masculul si ce diferente sunt intre puii de gaina si cei de prepelita, ca ecloziune si crestere. mari diferente nu pot sa fie.
nu-i a mea cutia si prepelitele, sunt ale lui adi, la mine urmeaza, dar construiesc cadrul si cusca pentru interior. in mansarda e la fel de rece...e bine ca functioneaza, asteptam sa inceapa sa oua toate, oricum sunt foarte tinere ca si varsta.
nu, stiu ce sa zic, pot sa spun ca e ok asa. sunt 10 grade in interior, am verificat azi cand am facut foto, si afara erau -1. vom vedea ce adjustari vor mai fi necesare, adi le are sub ochi si va vedea. intentioneaza sa aiba doua custi acolo, suprapuse, incap perfect. atunci va fi si mai cald iarna. cei 3 factori de incalzire sunt temperatura pasarilor, temperatura de afara si cea generata de bec. la astea se mai poate umbla cum ai zis, cu gauri de ventilatie, pana ce vara cred ca va fi necesara o usa din plasa de sarma deasa, cum e cea de tantari. cel care le ingrijeste isi va da seama ce nevoi exista, pentru ca are acolo instrumente de masurare a temperaturii si umiditatii, si in plus, vede zilnic cum se comporta prepelitele. ce pot sa zic, ca erau maxim stresate pana de curand. cand le-a bagat becul rosu, s-au linistit, am fost azi si am vazut asta. azi au ouat din nou, dar fiind dupa un tratament preventiv, e posibil ca treaba asta sa fi influentzat ouatul. pana acum este totul in parametrii pe care i-am intuit.
cel mai important este ca acest experiment deschide perspectiva multora care pana acum nu puteau sa creasca prepelite, din diverse cauze, iar acum, exista posibilitatea chiar si pentru cei ce stau la bloc, sa tina pe balcon, sau in boxe, beciuri, spalatorii, prepelitele care ofera atat oua si carne, dar si o companie placuta, deconectanta. pentru cei de la bloc cred ca e un lucru minunat sa poata creste astfel de pasari, in lipsa gainilor, care necesita spatiu cu mult mai mare. dar si in cazul gainilor, experimentul acesta ne arata ca se poate mult mai mult.
a fost schimbat becul economic, cu unul de 40 W cu incandescenta. temperatura interioara a crescut la + 10 grade fata de afara. afara sunt intre 0 grade si -2 si ditamai zapada.
ca hrana se administreaza uruiala din cateva seminte amestecate, fara alt adaus.
urmarea...azi a ouat prima prepelita.
de acum se va administra hrana speciala pentru outoare si sunt convins ca vor incepe sa oua din ce in ce mai bine. dupa ceva timp, dupa ce isi vor regla ouatul si vor fi mai mature, vom pune oua la incubator, pentru a inoi si a inmulti prepelitele.
ce este interesant ca multi spun ca sub 16 grade mor prepelitele, dar acestea au doar 10 grade si au inceput sa oua, este asa cum ma asteptam si cum am vazut si la alti amici. sa vedem ce va urma, o sa le fotografiez.
dupa primele teste, rezultatele arata asa: la 3 grade afara, in interiorul baracii sunt 4 grade. in cutia cu prepelite sunt 8 grade, avand in vedere ca s-au introdus 10 prepelite tinere, ajunse la maturitate. lumina a fost asigurata de un bec economic, deci fara incandescenta. prepelitele mananca foarte bine, chiar in continuu, si se adapa fara probleme. in cusca incap cel putin dublu, deci vreo 20 exemplare, caz in care ar fi si mai cald, chiar cu bec economic. acum li se administreaza medicamentatie preventiva si vitamine, iar hrana este una normala, realizata de crescator, un amestec de uruieli din seminte diverse. dupa aceea, li se va schimba becul, cu unul cu incandescenta. deci vor creste conditiile de temperatura. vom verifica si atunci temperatura, cu un bec de 15-40 W. presupun ca vor oua si la 8-10 grade C, dar cand vor avea bec cu incandescenta, cu siguiranta vor incepe sa oua, mai ales ca se va administra hrana dedicata, cu adausuri care stimuleaza ouatul.
in cutia din fotografii, incap doua custi cu prepelite si tinand cont de temperatura corporala, in cazul cand ar fi ambele custi populate, sunt convins ca vor oua doar cu bec economic. ramane de vazut daca ne-am gandit bine.
multumesc, am folosit la cresterea puilor de gaina, orice bec cu incandescenta degaja caldura, si in plus, unele au oglinda, care concentreaza caldura si mai mult. azi am fost si am luat prepelite din targ, azi o sa le introduca in cusca si in cutie. din cate am observat si am mai vorbit si cu altii, nu vor avea nevoie de bec decat pentru lumina, caldura este suficienta, prepelitele degaja caldura destula. avem colegi in asociatie care tin iarna astfel prepelitele, in cutii fara izolatie, si nu au nici un fel de probleme cu frigul, deci cutia izolata, cred ca va asigura necesarul de temperatura ca ele sa oua. amicul meu adi intai le va lasa o perioada sa se adapteze, timp in care le va administra vitamine si un antibiotic preventiv, pentru ca sunt aduse din exteriorul gospodariei lui, dupa care, le va furaja calitativ. daca nu vor oua nici asa, le va alimenta cu furaj special pentru gaini outoare. eu cred ca asta este destul pentru ele. in plus, becul care va lumina va fi de vataj cat mai mic, un 15 wati daca gaseste ar fi super ok, eventual lumina rosie, care ofera siguranta mai mare pasarilor. o sa facem si foto, iar dupa toate astea, ma pregatesc si eu sa construiesc varianta de interior a custii de prepelite japoneze.
Astept raspuns sa vad daca traiesc, daca fac oua, la minus cat e in camera si cat e in cusca cu becul si ele.De e bine ne bagam de nu asta e macar a avut cineva initiativa.Succes testului, si tie.
de trait traiesc si la - 10, asta nu este nici o problema; stiu crescator de peste 15 ani care le tine afara acum, fara protectie, doar acoperish...in rest, cusca din plasa. nu fac oua, asta este tot. chiar el mi-a povestit ca iarna trecuta, a bagat cusca intro cutie, fara sa foloseasca polistiren, asa ca din propria caldura, faceau oua fara probleme. cu bec si perete de spuma si caldura proprie, vor fi multe grade, cu siguranta. prepelitele fac oua si sub 10 grade, fiindca am un alt amic langa mioveni, care are asa ceva, intr-o incapere neizolata, doar din gips carton. conteaza sa aiba lumina si mancare de calitate. normal ca daca iei prepelite din interior si le duci brusc afara, daca reusesti sa nu-ti moara, nu vor oua, vor avea un soc, dar daca diferenta de temperatura nu va fi mare, atunci se vor adapta si dupa un timp vor incepe ouatul. e logic ca la temperatura optima oua mai bine, dar la niste praguri peste si sub, nu mai oua deloc. aceste praguri sunt diferite de la lot la lot, de la o linie la alta linie, functie de cum au fost crescute. cine a lasat prepelitele afara din vara pana acum, le tine fara probleme, la multe grade minus, asa cum am spus. singura problema este cu apa, care trebuie data calduta si schimbata mai des, de mancat mananca.
materiale ati folosit de calitate, dar daca va faceati o alta schita si o faceati in alt mod era o treaba mai reusita si mai practica. dar oricum felicitari ca macar ati avut curajul sa va apucati de treaba asta si omul pe parcurs invata, bravo voua
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.