imi plac foarte mult ratele lesesti, atat pentru comportamentul lor putin zgomotos, cat mai ales pentru varietatea coloristica pe care am vazut-o pe internet si la alti crescatori.
salutare , am vazut ca v-ati mai spus problemele pe aici . am si eu o problema cu 12 boboci de rata leseasca . sunt sanatosi , nu dau nici un semn de slabiciune pana le dau apa .
dupa ce le dau apa ,incep sa se intepeneasca asa usor pana cad pe spate si eu le iau repede , le indrept si in 10 min isi revin, de aceea nu pot sa tin apa permanent la ele.
oare care sa fie problema?
Salut!
Am crescut si cresc in continoare rate leseti, chiar acum am 2 care cloceste cite 16 ouo, problema este in felul urmator: anul trecut miau murit peste 60 de boboci de rata, deci dupa 10 zile la esirea din ou incepeau sa se dea peste cap si mureau, va intreb pe dumneavoastra care arfi cauza va rog cine stie sa ma ajutecu un sfat. dumitruoni@yahoo.com
cauza nu o cunosc, dar va pot spune ca la mine la tara, niste rude care cresc rate, au mari probleme, in sensul ca foarte putini pui ajung la maturitate. in timp ce cresc, apare urmatoarea problema, se rastoarna si daca s-au rasturnat, nu-si mai revin decat daca sunt intorsi in cel mai scurt timp. odata rasturnati, boboci si chiar ratuste mai mici, care nu s-au acoperit total cu pene, in scurt timp, mor. astfel, in ultimii ani, nu au mai ajuns boboci la maturitate.
in paralel, unde tin eu ratustele, nu sunt astfel de probleme deloc. nu a murit niciodata vreun boboc si cresc excelent.
acum ma gandesc ca la mine la tara sunt destul de consangvinizate, si sa nu fie vreo boala la care sa fie sensibili, fiindca unde le tin eu, ratele care le am sunt obtinute din rate care nu au fost rude deloc. de la bun inceput am plecat la combinarea a 3 rate si un ratoi, care nu erau frati intre ei. sa fie asta o explicatie la rezistenta lor sau nu, nu cunosc, insa poate va ajuta la ceva ceea ce v-am relatat.
le mai am pe ultimele 3, ratoiul mare si negru, o rata baltata si o rata alba, primele doua vor lua calea unui cadou si cea alba era promisa cuiva, n-a mai fost interesat, asa ca poate cadoul se va mari cu un exemplar.
mie cele albe cu ochi albastrii imi plac cel mai mult ca varietate, am vazut si albastru si maron, a avut un amic, o frumusete, insa tot albele imi plac mai mult.
pacat, pentru ca acolo unde le tin eu, rata cloceste anual si scoate puii singura la plimbare, iar ratelor le merge excelent, fiind o zona mai umeda.
In opinia mea, reprezinta pasarea de curte ideala (indiferent ca stai la oras sau la sat).
Este frumoasa, interesanta ca si comportament, silentioasa, productie bunicica de oua, productie buna de carne, rustica si rezistenta la conditiile de clima din tara noastra. Intre pasarile de curte crescute la noi in tara, lesestile sunt de departe favoritele mele.
iti impartasesc ideile despre lesesti, sunt favoritele mele, mor sa vad poze cu portrete de ratoi muskovy duck, sunt superbi.
la mine s-au schimbat relatiile cu cei la care tin pasarile si daca ei au hotarat ca nu mai tin ratele, nu am ce sa le fac. iar ce construiesc eu acum, va putea tine 2 cocosi si familiile lor. cam asta e viata...
:) asa este, dar cu denumirea in engleza, plaja fotografiilor de calitate acopera o europa si chiar o lume, deci fotografii inzecit sau insutit mai multe si mai de calitate. eu pot sa spun ca sunt fan aceste fotografii, mai ales ma fascineaza ratoii cu escrescentele specifice rosiatice in zona narilor si ciocului, ochilor si urechilor, care suprapuse peste multe varietati de culoare, dau o gama de combinatii care mai de care mai deosebita.
la varul meu la tara, undeva spre baza muntilor iezer papusa, ratele lesesti chiar nu merg bine, se reproduc, isi scot puii, insa nu prea ajung in fiecare an la maturitate si mor. insa cele care ajung sunt foarte rezistente si bataioase, au un mascul de vreo 7 ani care sta la intrare in cotetul de pasari, si desi este loc lejer pentru dihor, care face prapad in imprejurimi, de acest ratoi nu se poate trece, face destul de urat cand simte ceva si se bate cu orice alt animal, asa ca nu intra nimic la gaini noaptea.
in fotografiile cu rate native in america si canada, se regasesc culori ce aici sunt raritate, in curtile si gospodariile romanesti.
Intr-adevar, zonele reci (zone de munte) nu sunt foarte prielnice speciei insa la deal, dar mai ales la campie, merg foarte bine. Paleta de culori este mai mare in S.U.A. deoarece acolo si numeric sunt mult mai multe (si nu ma refer la cele domestice ci si la cele "feral" - salbaticite). In Florida spre exemplu sunt luate in colimator pt. ca distrug anumite specii de flora si fauna endemice si pun in pericol altele prin hibridare.
La noi in tara, rata leseasca nu are o istorie indelungata. De aceea ii si spune "leseasca", pt. ca se pare ca a fost adusa pt. prima data de "lesi" - polonezi. ;)
foarte interesanta abordarea subiectului .
Si preferatele mele ..a uitam , am si eu un vizitator negru tot are o saptamana la mine sper in we. sai fac poze .
ma bucur ca va plac, ceva interesant, am dat cadou o pereche din 2010 in alt sat. a doua zi, plana ceva foarte sus, apoi a coborat, si in final a aterizat la niste vecini. era rata de la noi. am anuntat noul proprietar sa vina sa isi ia rata, dar din pacate, n-am stiut care este cea care a venit inapoi, sincer, nu daca am fi insemnat-o, nu as mai fi dat-o pe aceiasi inapoi. n-am stiut ca zboara chiar atat de bine, prin curte se mai agitau de colo colo, dar la inaltime mica; se pare ca zboara excelent, insa cu aterizarea sta mai prost.
la fel si cea maron, mi-a murit in vara pe oua...din ratoiul alb si cealalta rata, mi-au iesit 12 pui din 13 oua, dintre care 3 albi. anul asta cu apa multa le-a mers bine la rate, si acum am tineratul mai dezvoltat decat adultii, au rezultat 6 ratoi si 6 rate, dintre care doi ratoi albi si o ratusca alba, pe care am s-o tin si sa continui aceasta combinatie, de alb cu alb-patat cu negru. am dat cuiva la distanta un ratoi alb si o rata baltata, si dupa 3 zile, ne-am trezit ca plana la mare inaltime deasupra casei, a aterizat ulterior la un vecin, si am recuperat-o. omul a venit apoi dupa ea si i-am inapoiat-o, dar tare rau imi pare ca nu am insemnat-o, merita sa ramana la noi, asa ca nu stiu ce i-am dat.
da, insa rosii nu mai am, am totusi albe si baltate, sau cum se numesc, a mers bine o serie anul asta, au crescut foarte bine, puii nu se mai pot recunoaste fata de adulti, i-au depasit chiar. cele albe au ochii albastri, e foarte interesant, asa ca voi opri o ratusca alba si un ratoi; o sa postez si cu puii, ce mi se pare foarte interesant, ca puii au ramas cu ambii parinti pana acum si niciodata nu s-au batut intre ei sau n-au fost batuti de catre parinti, se inteleg perfect.
:) ce sa zic,...de curand mi-a murit rata maron, si cealalta nu oua inca, nu stiu de ce, ca anul trecut au ouat amandoua klumea. am sa vorbesc cu un amic, care are si maron si albastre, si daca el va avea cativa bobocei de care vrei, o sa iti intermediez cu placere acest lucru. noi suntem din pitesti, de unde esti?
asta maron cand a inceput sa cloceasca in 2009, a clocit non stop, chiar daca a avut sau nu oua. acum astept sa scot anul asta pui.
si bonus, un link superb la care ma uit cu multa placere din cand in cand, cu muscovy duck...e de vazut:
www.flickr.com/search/?q=muscovy+duck
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.