4627 poze   129570 vizite
Albume
1 Contact Pitesti-AG1 Despre mine1 EXPO IANUARIE 2015 - STEFANESTI ARGES2 brahma albastru2 POMI FRUCTIFERI   - LA ALINA LA LERESTI   - LA LERESTI - GRADINA BUNICILOR   - LA STEFANESTI   - LA STEFANESTI PE DEAL   - POMII MEI21 PLANTAREA POMILOR22 TAIEREA POMILOR FRUCTIFERI   -TAIEREA IN USCAT   -TAIEREA IN VERDE23 ALTOIREA POMILOR FRUCTIFERI24 SCULE SI ACCESORII PENTRU ALTOIT SI GRADINARIT3 brahma albastru potarnichiu 201030 brahma albastru 2012301 crescatori brahma albastru31 brahma albastru potarnichiu 201132 brahma albastru potarnichiu 2012320 crescatori brahma albastru potarnichiu4 italiana potarnichie5 motate olandeze51 prepelite6 pasarile mele   arhiva   curcani   pasari 2012   tineret 201161 isa brown8 ratele mele lesesti81 pui 20109 arhiva vanzari 200990 De vanzare 20119000 vand inele 201191 Cumpar92 catelusi93 expo breaza 200994 expo breaza 201095 targul Prejmer 201096 inele pasari de rasa97 limousine peche-nisipiu romanesc971 limousine pentru pescari9711 Limousine peche 2014972 Puisori cenusii nisipii 2013973 Pene cocos pt pescuit98 Pasari Leo   pasari din arhiva 2007      pasari din arhiva 200899 Carti si multimedia991 Sarbatori 2010-2011992 Cutie pt prepelite993 cutii pentru cresterea puilor994 cotet voliera pt puii meiAcvariul de la jobAsociatia Argescanoe handmadeExpo 2010 ArgesExpo 2010 Breaza - NationalaExpo 2010 IndagraExpo 2011 CraiovaExpo 2011 IndagraExpo 2011 SibiuExpo 2012 ArgesExpo 2013 Arges duminicaExpo 2013 Arges SambataExpo Indagra 2012Expo Nationala Bucuresti dec 2013expozitie new zeeland 2012expozitii si targuri 2012foto expo 2015 stefanestigaini de prin lume fotografiatehrana vie pentru puiLink-uri despre pasarimuste artificialeNew VAND 5 MOTATE OLANDEZE tineret 2013pisoi de vanzare ian 2012-vandutpui aprilie 2012rodbuildingTarg Pitesti-Stefanestivand apr 2012- vandutvand cocos italiana pot februarie 2013vand cocos orpington albastru martie 2013Voliere-cotete-padocXX incubatie pas cu pas apr 2012xxx cumpar urgent-aprilie 2012

membru din 17 ianuarie 2010

XX incubatie pas cu pas apr 2012

Nu sunt nici doctor nici marele maestru in cresterea pasarilor, insa consider utila o descriere pas cu pas a incubatiei la gaini, asa cum o fac eu acum, dupa cativa ani de practica.

Am sa folosesc fotografii numerotate, pentru a descrie cu acuratete ce se intampla in acest proces care nu este prea complicat. In carti si din povesti am gasit mai multe variante, asa ca voi incerca o varianta proprie, de mijloc.

Discutand intre noi, putem aduce lamuriri celor interesati si putem corecta greselile, pentru ca fiecare are o experienta in plus ce poate fi utila.

Sincer, mi-as fi dorit si eu sa gasesc asa ceva atunci cand m-am apucat, dar a fost nevoit sa fac autodidact totul.

Asa ca voi realiza pas cu pas incubatia unei rase mie draga, este vorba despre gainile de Limousine, rasa usoara. Aceste pasari oua bine si desi multi mi-au spus ca oua o data la 2 zile, la mine au ouat chiar si 8 zile consecutiv, asta s-a intamplat de curand, la gainile de 2 ani, desigur, cu o alimentatie corespunzatoare.
Ca sa le pregatesc pentru ouat, in afara vaccinului si medicatiei minimale preventive, le-am creeat cadrul necesar cu adapost, voliera, mancare, adapatoare si atentie. Nu le-am fortat cu nimic, lasandu-le sa inceapa ouatul functie de ce le-a dictat genetica. Cand au inceput sa oua, am diversificat hrana, adaugand mai multe tipuri de seminte de cereale, dar si ceva furaj special preparat pentru gaini ouatoare. Am folosit de la Balotesti, furaj sub forma de uruiala, nu sub forma de pelete sau granule, deoarece am citit ca gainile care sunt folosite pentru oua, e bine sa fie hranite cu granulatie mai fina. Totusi, semintele le-am lasat intregi, insa nefolosind seminte de dimensiuni mari.

Ouale provin din propria gospodarie si vechimea lor este cuprinsa intre 2 saptamani (12 zile) si ziua in care le-am pus, marti 17 aprilie. Pentru orice eventualitate, am dus o serie de oua in incubatorul unui prieten, cu care de 2 ani, sincronizez prima serie de pui, fiindca ne putem ajuta si compensa eventualele pierderi.
Am gasit in carti ca cele mai ok oua sunt cele cu vechime intre 4 si 7 zile, iar limita maxima admisa este 12 zile. Cu toate acestea, din experienta proprie, am observat ca ouale cele mai proaspete, puse la incubatie chiar in ziua cand au fost facute, sunt cele cu procentul cel mai bun de ecloziune.

In carte scrie ba ca primele 2 zile nu se intorc, ba ca primele 3 zile nu se intorc, ba am mai gasit pe cartea tehnica a unui incubator ca prima zi nu se intorc, iar in alta carte ca primele 36 ore nu se intorc. Asa ca nu le voi intoarce primele 48 ore (2 zile).
Zis si facut, sa purcedem la treaba:

1. am selectionat ouale, in sensul ca am pus numai de la o singura rasa.
2. am curatat incubatorul, in amanunt, desfacand chiar si surubelele si aspirand tt praful cu aspiratorul de putere, dupa care, zonele care nu le-am putut spala si dezinfecta cu jet de apa fiarta si dezinfectantzi care ii folosesc si la wc, din categoria duck power, le-am sters bine cu alcool sanitar cu servet de bucatarie de hartie. apoi totul a stat la aer si soare si dupa ansamblare, am asezat incubatorul pe o patura. asta pentru cazul in care se ia curentul si eu as fi pe faza, patura ar tine ceva mai mult timp ouale la caldura. in plus, asta cu patura am auzit-o la o cunostinta si mie mi-a ajutat, de cate ori in camera cu pricina era prea rece si incubatorul nu facea fata, aratand temperatura mai scazuta, eu acopeream cu cate un colt al paturii incubatorul. astfel se rezolva problema. in caz de camera si mai rece, patura poate sa acopere tot incubatorul.
dupa ce ouale au stat cu varful in jos, pentru ca bula de aer sa fie centrata in partea mai lata, le-am asezat pe o parte, inainte de asezarea in incubator.
am pornit incubatorul, si dupa ce m-am asigurat ca functioneaza ok, ca nu sunt zgomote in plus, am adaugat apa in santuri. functie de umiditatea din camera, care o controlez cu un hygrometru achizitionat din magazinele de soparle si serpi, am oarece experienta cata apa sa pun ca umiditatea sa fie cat de cat apropiata cu ce recomanda cartea.
dupa ceva timp, incubatorul a ajuns la temperatura constanta, 37,9 grade si in tot acest timp, ouale au fost in aceeasi incapere, pentru a nu exista diferente mari de temperatura si umiditate fata de mediul din camera de incubat.
dupa acre a urmat asezarea celor cateva oua in incubator, ouale fiind notate in prealabil cu insemne specifice, folosite ca ghidare la intoarcerea oualor.
dupa ce m-am asigurat ca temperatura a ajuns din nou la cea optima incubatiei, am sa las ouale sa isi inceapa dezvoltarea embrionara, fara sa le intorc timp de 2 zile.
1.; am selectionat oua de la o singura rasa, pentru ca scopul este sa inmultesc aceasta rasa mai ales si
1.
2.; am desfacut surubelele care tineau capacul incubatorului si dupa ce l-am aspirat, l-am sters cu alco
2.
3.; capacul si gratarul de jos le-am spalat cu apa calda si solutie de dezinfectat wc plus solutie de de
3.
4; partea care contine motorul, senzorul si rezistenta le-am lasat la soare si la aer cateva ore, pana
4
5
5
6
6
IMG_0196
IMG_0196
IMG_0199
IMG_0199
IMG_0200
IMG_0200
IMG_0202
IMG_0202
IMG_0204
IMG_0204
IMG_0205
IMG_0205

Comentarii album • 22
StefanElena 5 februarie 2018  
Pot pune incubatorul intr.o camera unde am 10g acum ?
Raportează
salmo 6 februarie 2018  
da, insa cred ca e bine sa-l pui intr-o patura cu care sa-l acoperi, de dedesubt si pana deasupra. astfel il ajuti. termostatul oricum va tine temperatura, dar cum incubatoarele sunt concepute sa functioneze optim la temperatura ambianta de 20 grade C, ajuti cu o patura care va izola cat de cat incubatorul.
bafta multa si asteptam rezultatul.
Raportează
StefanElena 6 februarie 2018  
Am pus-o. Temperatura este de 37,8
Oare este buna? Peste 7zile pot verfica ouale?
Raportează
salmo 6 februarie 2018  
este ok, incubatoarele sunt calibrate dar se mai pot decalibra, termometrele nu seamana intre ele, insa ouale au si ele o plaja de eroare in care pot ecloza.
se pot verifica ouale din a 3-a zi fara probleme, nu toate odata, cate unul, la bec sau daca aveti aparat special. veti observa care sunt ok si care nu, se vede reteaua capilara de sange si se observa si inima, ochii, functie de cat este de avansata incubatia. desigur, cu grija, nu tineti mult oul scos din mediul lui, fara bruscari si cu mainile curate.
asteptam rezultate, peste un timp sper sa pun si eu la incubat.
Raportează
StefanElena 6 februarie 2018  
Multumesc frumos pt informatie.
Eu am pus pe 15oua de proba.. am luat un cocos de la un domn si cred ca am luat defapt o teapa ..
Raportează
salmo 6 februarie 2018  
e tardiv acum, ramane sa vedem ce o sa iasa.
de ce considerati teapa, care a fost problema?
Raportează
StefanElena 6 februarie 2018  
Am luat un cocos orpington negru in urma cu 10zile si nu il vad sa clace gainile.. am tot urmarit dar nimic.. am astept defapt astept in continuare .. oare cum sa verific oul de samanta?bunica spune k trebuie sa aibe banut in fund , cand il tin in lumina..problema este ca nici nu am f multa experienta ... de 2 an m.am apucat..dar vad ca sunt tot in pierdere.. anul trecut am cumparat oua de 500lei.. si mi.au iesit 32pui ...
Raportează
salmo 7 februarie 2018  
cocosul ar trebui sa se adapteze noilor conditii. ar putea sa calce din prima clipa, sau, poate sa calce dupa un timp. in plus, puteti sa-l separati de gaini un timp,apoi sa-l introduceti impreuna cu ele si sa vedeti atunci daca calca.
desigur, puteti vedea la un ovoscop sau langa un bec daca se observa acel banut, nu este foarte greu de observat. cel mai sigur este dupa cateva zile in incubator, veti observa reteaua de capilare rosii care se formeaza. mai e si problema antibioticelor, cand se folosesc si sunt administrate, sau cand se face vaccinul contra pestei si holerei aviare, un timp de 2 saptamani, chiar daca calca gainile, este cam steril, apoi, isi revine la fecunditate. in mod normal,gainile si cocosul de matca ar trebui sa fie vaccinate inainte de perioada de ouat, dupa care sa se respecte minim 2 saptamani pana se va incepe recoltarea oualor pentru incubat, caci puii sanatosi ies doar din parinti sanatosi. intai deparazitare, pauza, apoi vaccinare, pauza, apoi recoltarea pentru incubatie, incubatie, ecloziune, vaccinare dupa o anumita schema sau concept (medicii au pareri si scheme diferite), apoi selectionarea pasarilor pentru reproductie, iar dupa maturizarea lor, reproductia, cu tot ce am zis mai devreme. unii sunt si mai rigurosi si fac si alte operatii, pentru a se asigura ca pasarile lor sunt sanatoase.
in principiu un cocos sanatos, trebuie sa calce fara nici o problema, mai ales daca a fost introdus impreuna cu niste gaini noi.
Raportează
salmo 7 februarie 2018  
sa ne gandim si altfel: un crescator care are 1-2-3 cocosi reusiti si 2-3-10 gaini reusite, va avea oua pentru a continua propria selectie, ok?
selectia o va face din cel mai bun cocos si 1-2-3 gaini cele mai bune. restul le va vinde sau va scoate oua si pui la vanzare. pentru ca tot ce e mai mult de atat e in plus pentru o fanilie sau un crescator. iar din puii rezultati, doar 1-2-3 exemplare vor fi mai deosebite. iar teoria spune sa cautam permanent sa imbunatatim sau macar sa mentinem rasa folosind material genetic nou, deci oua, pui sau adulti din alte parti.
ori daca ati cumparat de 500 lei oua de la x crescator, la ce va asteptati sa primiti? - oua la gramada, cine le stie provenienta? ptr ca am spus, selectia se face din exemplarele cele mai frumoase. acum sa nu va asteptati sa primiti cele mai selectionate iua. de aceea eu folosesc mereu fotografia, ptr ca ini poate da amanunte despre etape anterioare de crestere si pot sa fac diverse comparatii, pot studia anumite aspecte si, de multe ori, descopar greseli si ma pot corecta.
sfatul meu este sa luati pui cat mai mici, ca sa nu mai aveti probleme cu incubarea si ecloziunea si sa-i cresteti. in principiu vor ajunge la maturitate mai putini. eliminati eventualele pasari cu probleme vizibile si incercati anul urmator sa adunati oua si sa scoateti propriii pui. abia din acest moment veti putea incepe propria crestere si selectie, de la alimentatia pe care o veti adopta, medicamentatia aplicata, conditiile de viata, urmand selectia proprie, dupa criteriile pe care le doriti.
se poate face selectie ptr numarul obtinut, de oua, pui, etc, se poate face selectie la dimensiunile, forma si culoarea oualor, selectie la culoare si desen, la dimensiuni, dar niciodata la toate acestea. urmariti caracterul care doriti sa-l selectionati de-a lungul a cel putin 5 ani si veti reusi sa obtineti rezultate apropiate de cele pe care vi le doriti. credeti-ma ca acest lucru se poate face, dar cu atentie, multa munca si greseli putine, urmarins sistematic fix aspectele dorite si planificate.
Raportează
salmo 7 februarie 2018  
totusi, au iesit ceva pui. de multe ori, cei care vand oua, pui sau pasari adulte fac tot felul de gainarii. cand se doreste ceva material genetic de la un crescator, chiar daca se obtin cativa puisori, e o reusita, pentru ca, aveti material genetic, veti creste puii si veti putea folosi, inmultind-ui cu alte pasari, functie de ce urmariti.
nici nu este de dorit sa obtineti multe exemplare de la un anumit cocos sau gaina, pentru ca tot unul singur veti folosi; decat in cazul in care va doriti sa faceti o selectie din adultele rezultate.
in cazul pasarilor de rasa, de cele mai multe ori s-a urmarit in selectie caracterul ornamental, dimensiune, greutate, culoare, desen, etc si nu s-a pus accent pe fecunditate, incubatie, ecloziune. rezultatul sunt pasari sa zicem frumoase, dar pe care nu te poti baza ca fac cine stie ce oua ca numar, care nu calca cine stie ce, ori sunt relativ sterile, sau pur si simplu prea sensibile la incubatie si nu mai vorbesc de puterea de ecloziune. caracterul ornamental a primat si cu timpul a generat pasari relativ ratate.
eu numesc pasarile ratate, acelea care nu pot sa genereze decat cativa pui de-a lungul a 2-3 generatii, numar de care nu te poti bucura si nici nu poti mari efectivul, mai precis, nu poti merge mai departe facand o proprie selectie.
Raportează
gaini 5 mai 2013  
foarte utile informatiile. multumim.
Raportează
DoruApbt 19 februarie 2013  
ai lasat ouale vreo data asa in incubator fara sa le intorci ?
Raportează
salmo 19 februarie 2013  
nu fac experiente de acest gen, la mine au ramas neantoarse o zi, atat, dar treaba asta lasa urme si iti ies puii cu probleme, asa ca daca nu ai incubator cu intoarcere automata, le intorci cu mana sau le pui sub closca.
Raportează
daniellolo 17 februarie 2013  
salut , am un incubator cu suport pt oua adica sa pun fiecare ou intr-un gol . as vrea sa stiu cu care parte sa le pun in jos, cu capatul mai ascutit sa cu cel mai rotund? astept raspuns urgent pe pagina mea sau aici. multumesc anticipat
Raportează
salmo 18 februarie 2013  
in astfel de incubator se pozitioneaza ouale cu varful in jos si astfel, camera de aer va fi sus, in partea mai bombata. eu am folosit asa ceva si nu am fost foarte multumit, apoi am scos acel sistem mecanic si am pozitionat ouale culcat si astfel am avut un procent mai bun la ecloziune. poate fi doar o intamplare, dar pe mine m-a comvins ca ceva simplu poate fi mai bun.
natural, gaina le tine sub ea culcate, rasturnandu-le dinainte spre inapoi.
atunci cand ouale se pastreaza un timp pentru a fi puse la incubat, se tin cu varful in jos, insa am citit ca este bine sa fie intoarse din cand in cand. la fel de bine se pot tine si culcate, asa cum le pastrau bunicii nostrii in diverse cosulete si recipiente. teoria spune ca oul este mai dur spre varf, iar camera de aer unde va scoate prima data ciocul puiul, trebuie sa fie in zona mai vulnerabila, deci spre "fundul" oului, unde este mai rotunjit.
tot procesul de incubare este important, de la adulti, care trebuie sa fie hraniti bine si cu mancare calitativa, sa fie sanatosi, apoi recoltarea oualor sa fie in conditii de igiena, incercand pe cat posibil ca ouale sa fie curate, fara sa le spalam, integre, fara crapaturi si fisuri, recoltarea sa se faca in timp util, ca embrionul sa nu aiba de suferit din cauza frigului iarna si primavara si nici de caldura vara, pastrarea sa se faca la o temperatura de 12-16 grade, in incaperi aerisite, fara curent si cu umiditate 70 %, fara variatii mari de temperatura, apoi acomodarea treptata a oualor cu temperatura din camera de incubat si incubarea propriu-zisa...toate aceste lucruri trebuie facute fara sa afactam oul mecanic, termic sau chimic.
daca ouale sunt manipulate si pastrate cum trebuie si daca provin de la genitori de calitate si sanatosi, doar atunci ne putem pune problema de incubator si ceilalti parametrii de umiditate, temperatura si curenti de aer si doar atunci vom avea rezultate bune si vom avea satisfactia reusitei.
Raportează
salmo 28 mai 2012  
din pacate o s-o iau de la capat sau o sa continui altfel, fiindca mi s-a luat curentul si au murit toti odata, in ou, desi era formata frumos reteaua de vase si se observa excelent prin coaja cand expuneam la lumina...
Raportează
dorusimada 27 mai 2012  
foarte interesant si util pt incepatori
Raportează
Aqua9 21 aprilie 2012  
Are dreptate Gorke. Incepatorii va multumesc domn Salmo ! Interesant incubator.
Raportează
salmo 21 aprilie 2012  
incubator de la noi, e un model de electroarges, care avea si sistem prin rasucire a oualor. m-am gandit ca e bine sa vezi poza si sa ai si comentariul.
Raportează
salmo 19 aprilie 2012  
descrierea am s-o cosmetizez cand am timp, sa arate metodic, altfel nu va fi foarte utila, acum am pus-o in graba.
Raportează
gorke 19 aprilie 2012  
felicitari !si va multumim acum 2 ani ar fi fost foarte utile si pentru mine !sunt putini oameni care impartasesc unor incepatori !
Raportează
endi 19 aprilie 2012  
Utila descriere. Felicitari.
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.